Medlem af:

ITD Logo | ITD - International Transport Danmark   Momsrefusion med FDE A/S   Logo | DI - Dansk Industri   iv_eh_logo_RGB - Erhverv Hjørring

EPS/Flamingo

EPS/Flamingo

EPS er en forkortelse for 'Ekspanderet Poly Styren', som også er kendt som flamingo. Det er en termoplast og en celleplast, der består af helt op til 98 pct. luft og kun 2 pct. polystyren.

EPS er i en ren form som hvid flamingo nem at genanvende og omsætte til ny. Hos os behandler vi kun hvid EPS i form af fiskekasser fra fiskeindustrien i Hirtshals, samt emballage fra hvidevareforretninger og lignende.

Har din virksomhed meget hvid EPS som bliver smidt ud til forbrænding, så har vi løsningen for dig. Du kan aflevere dit EPS gratis ved os eller få en aftale, hvor vi henter EPS'en ved dig. Det er meget vigtigt at den EPS vi modtager er ren. Det vil sige fri fra f.eks. gummihandsker, strapexbånd, pap, plast eller andre typer affald. Et stykke affald kan ødelægge et helt læs ren EPS som ellers ville gå direkte til genanvendelse.

Hvis det kan have interesse, er du meget velkommen til at kontakte os og høre nærmere.

EPS er fremstillet ved hjælp af råolie. Genanvendelsen af EPS kræver mindre energi og mindre vand end fremstilling af ny EPS. Der ud over sparer man også råolien i genanvendelsen. For hver 1 kg EPS din virksomhed afleverer til os, og som vi genanvender, sparer man 2 liter olie og 46 liter vand.

Når vi modtager EPS'en på vores lager i Hirtshals kommer vi det op i en opriver som river det i små stykker, hvorefter det kommer ned i en compactor med en stor snegl, som ved højt tryk presser EPS´en sammen. Under processen dannes der en høj temperatur inde omkring sneglen, som er med til at binde EPS'en sammen. Når EPS'en kommer ud i den anden ende er det som en hvid sammenhængende Flamingostribe, som bliver delt i blokke og stablet på industripaller, så de er nemme at flytte og transportere.

Én kubikmeter kan veje op til 500 kg når vi har trykket luften ud af det. Herefter opbevares de på vores lager til vi ca. har 20 ton. svarende til et helt sættevognstræk.

I et samarbejde med BEWI Circular Danmark A/S bliver det læsset på lastbiler, hvor det bliver transporteret til BEWI fabrikker i f.eks. Portugal og Tjekkiet og det bliver omdannet til plastgranulat -rGPPS, recyclet Generel Purpose Poly Styren.

Plastgranulat er små plastikperler. Fremstillingen af plastgranulat sker ved at de hvide EPS blokke bliver knust og smeltet. Den smeltede plast kommer igennem en form med en masse små huller, hvor de bliver slået af i små perler og falder ned i et vandbad. Efterfølgende kommer perlerne op af vandbadet og kommer i stor bigbags. Plastgranulat sendes til BEWI´s EPS råvare fabrik i Holland, og her laves rEPS råvaren. Dette er sidste stop i genanvendelses cirkel, før det bliver til nye EPS- eller plast produkter på en af BEWI´s mange fabrikker.

En fiskekasse fra fiskeindustrien i Hirtshals eller emballagen fra Fru Jensens nye opvaskemaskine, som normalt ville have endt på forbrændingen, kan i stedet genanvendes til f.eks. EPS til isolering af gulv i huse, EPS-kasser og meget mere.

Plastgranulat under proces

Det færdige resultat af plastgranulat